• 2012
  • Overijssel Nederland
  • GebouwenMarkt
  • Gebouwen

In Overijssel is een duurzaam energieproject tot stand gekomen tussen afvalverwerker Twence en energiebedrijf Essent. ENGIE Services zette haar technologische kennis en kunde in voor de realisatie van een duurzame voorziening waarmee Twence (rest)warmte levert aan Essent en (rest)stoom aan het nabijgelegen AkzoNobel.

Twence sorteert, hergebruikt, verbrandt, composteert en slaat afval op. Het afval wordt verbrand in moderne verbrandingsovens en de restwarmte wordt hergebruikt, onder andere voor stadsverwarming. Twence heeft ENGIE gevraagd om de infrastructuur voor de warmte te realiseren.

EPC-Contract

Twence zocht naar een betrouwbare partner, die in staat is de regie te voeren over het totale project. ENGIE was de geschikte partij en voerde het project uit in de vorm van een zogenaamd EPC-contract. Dat betekent dat het hele project van Engineering, Procurement tot en met Construction in handen van ENGIE was. ENGIE bracht alle aansluitingen tot stand aan de kant van Twence en Essent, evenals Elektro&Instrumentatie bij AkzoNobel en was verantwoordelijk voor het complete project van detailengineering tot en met inkoop, realisatie, procesautomatisering en de inbedrijfstelling. Hiertoe behoren ook de realisatie van alle werktuigbouwkundige, elektrotechnische en gebouwgebonden installaties.

Energie efficiƫnte oplossing

Deze duurzame vorm van warmtelevering zorgt voor een besparing van aardgas en een forse beperking van de CO2 uitstoot. AkzoNobel realiseert een jaarlijkse besparing op aardgasverbruik van 40 miljoen m3 en een verminderde CO2-uitstoot van 72.000 ton per jaar. Voor Essent is het niet meer nodig om de warmte voor de stadsverwarming op te wekken met de warmtekrachtcentrale. Dat betekent voor Essent meer flexibiliteit en een lager gasverbruik om in de energievoorziening te voorzien.