• Mei 2015
  • TilburgNederland
  • Agro, Food & FeedMarkt
  • Koudetechniek

Begin 2015 nam gebakfabrikant Maître Paul een nieuwe vriesinstallatie in gebruik.

Door ultra snel invriezen wordt het mogelijk om de versheid van het product maximaal te behouden. Daarnaast is het vriesproces zuiniger en duurzamer geworden. 

Innovatief ontwerp

Maître Paul startte in 1972 als koekjesfabriek. Nu rolt er elke dag twintig ton diepgevroren gebak van de band. Met de eisen voor continuïteit, kwaliteit en duurzaamheid in het achterhoofd vroeg het bedrijf ENGIE Refrigeration een nieuwe vriesinstallatie te ontwerpen. ENGIE ontwierp en realiseerde een centrale installatie die draait op het milieuvriendelijke NH3 (ammoniak) en CO2. De nauwe samenwerking met de klant en diverse ENGIE bedrijven maakte het mogelijk om specialistische kennis van verschillende disciplines te combineren.

Continuïteit productieproces

De realisatie van de nieuwe vriesinstallatie begon in 2014 ter vervanging van vijf spiraalvriezers en een vriesbewaarcel. Die draaiden met bijna acht ton R22. Het bijvullen van dit koudemiddel is sinds 2015 verboden. Bij lekkage kan de installatie dus langdurig stil vallen. ‘En dat risico is onacceptabel’ legt Louis van den Broek uit. Van den Broek is hoofd van de technische dienst bij Maître Paul. ‘Valt de vriesinstallatie stil, dan stagneert onze productie. Daarnaast is het van cruciaal belang dat het gebak zo snel mogelijk wordt ingevroren. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter de luchtigheid en versheid van het product behouden blijven.’

Hogere efficiency en energiebesparing

Direct na de installatie  werden de eerste verbeteringen al zichtbaar, zegt Van den Broek. ‘De oude vriezer deed er bij het opstarten drie uur over om op temperatuur te komen. Bij de nieuwe installatie duurt dat nog geen drie kwartier. Dat verschil alleen al levert een enorme besparing van energie op. ‘Het energieverbruik van de nieuwe installatie gaan wij goed monitoren’, zegt Louis. ‘Zestig procent van de energie die wij gebruiken is bestemd voor de koudeinstallaties. Als we daar alleen al tien procent op besparen, levert dat ons een voordeel op van jaarlijks tienduizenden euro’s. De installatie moet nog verder worden ingeregeld, ook dat doen we in samenwerking met ENGIE Refrigeration. We gaan samen het proces optimaliseren aan de hand van onder andere het uitgebreide visualisatie / registratiesysteem en de kWh-meters.’

Hoopgevende vooruitzichten

Louis van den Broek blijft de prestaties van de nieuwe vriesinstallatie op de voet volgen. ‘Wij kunnen nu al concluderen dat het invriezen met CO2 een enorme verbetering geeft ten opzichte van de oude situatie met R22. Ik ben heel benieuwd welke voordelen onze nieuwe installatie nog meer heeft’.

ENGIE Refrigeration is een onderdeel van ENGIE Services. Voor meer informatie over ENGIE Refrigeration klik hier.