Binnenkort wordt het revolutionaire uienpakstation van MSP in Nieuwdorp gebouwd. Volledig geautomatiseerd en met maximale duurzaamheid. MSP kiest voor condensdrogen, ontwikkeld door ENGIE Refrigeration. Een unieke koelmethode die het mogelijk maakt buitenluchtonafhankelijk te drogen en waarbij gaskachels verleden tijd zijn. Hiermee verlaagt MSP niet alleen haar energieverbruik met 80% maar blijft ook de kwaliteit van de uien nog beter behouden. Door gebruik te maken van de restwarmte uit het droogproces en geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen, droogt en koelt MSP duurzamer dan welk bedrijf ook.

Altijd de gewenste bewaaromstandighedenFoto Custers social media

Alle processen van de fabriek van de toekomst zijn geautomatiseerd. De selectie van goede kwaliteit uien gebeurt met camera’s die de slechte uien eruit pikken. De uien komen na aanvoer in een kistenmagazijn, waarin de uien worden gedroogd. Het bewaren gebeurt buitenluchtonafhankelijk. Marcel Bennink, senior projectleider bij ENGIE Refrigeration: “Het in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem is zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen. Daarmee kan MSP altijd het gunstigste bewaarklimaat voor de uien creëren. Dankzij de toepassing van een natuurlijk koudemiddel is de condensdrooginstallatie bijzonder duurzaam. Condensdrogen is relatief nieuw in de uienmarkt, maar levert bij de eerste afnemers indrukwekkende resultaten op. Bij Custers drogen de uien nu twee maal zo snel!”

Vooruitstrevend

Een deel van het magazijn van MSP is ingericht om groene – dus vroeg geoogste – uien te kunnen drogen. Bennink: “Om de uien snel te kunnen afzetten op de markt is de snelheid van het droogproces erg belangrijk voor MSP. Met het innovatieve condensdrogen heeft MSP een unieke voortrekkersrol in de markt. Volgens Bennink zal het niet lang duren voor andere bedrijven dit voorbeeld volgen. “MSP is zeer vooruitstrevend en daarom zijn we er samen van overtuigd dat de duurzame investeringen succesvol zijn. De vraag naar deze buitenluchtonafhankelijke innovatie stijgt, zeker na het slechte seizoen, dit najaar. Voor velen is dit de oplossing voor een hogere kwaliteit uien en tegelijk verduurzaming en kostenreductie.”

Over MSP

Het familiebedrijf MSP is in 1951 begonnen met dienstverlening aan plaatselijke telers, later startte MSP met het verpakken van uien. Als teler, verpakker, transporteur en exporteur blijft MSP zoeken naar het verbeteren van de kwaliteit. Productkennis, wereldwijde exportervaring en de beste locatie maken MSP de onbetwiste exportspecialist. Naast integrated supply chain management heeft duurzaamheid een hoge prioriteit binnen de organisatie. Duurzame investeringen die innovatief en commercieel interessant zijn, blijven een bron van inspiratie.