Op dinsdag 8 november presenteren Gemeente Rotterdam en ENGIE in samenwerking met ElaadNL en EVConsult de testresultaten van de praktijkproef omtrent het draadloos laden van elektrische auto’s.

Het is voor het eerst dat in Nederland wordt geëxperimenteerd met het inductief laden van personenauto’s in de openbare ruimte. 

Demonstratie en kennisevent

Op dinsdag 8 november demonstreren wethouder Pex Langenberg en Hans Boot, COO van ENGIE Nederland, de draadloze laadtechniek op het terrein van Gemeente Rotterdam in Charlois. Later op de dag zullen de resultaten van de praktijkproef worden bestudeerd door een team van experts en belangstellenden tijdens een kennisevent rondom draadloos laden.

Hoe werkt draadloos laden?

Bij draadloos laden wordt de auto opgeladen, wanneer hij parkeert boven een inductieplaat in de grond. Om het draadloos laden mogelijk te maken, zijn twee magnetische spoelen nodig waartussen de energieoverdracht plaatsvindt. Eén van de spoelen bevindt zich in de grond en is aangesloten op een stroombron. De andere spoel is aangebracht in het voertuig en is aangesloten op zowel het laadsysteem als de batterij van de auto. Via een magnetisch veld tussen de twee spoelen wordt energie overgedragen van de verzender in de grond naar de ontvanger in de auto. Hierdoor laadt de auto op en hoeft de gebruiker deze niet meer met een stekker aan te sluiten op een laadpaal. 

Meer informatie over het draadloos laden vindt u hier.

Zelfrijdende auto’s

ENGIE is van mening dat draadloze oplaadtechniek een voorwaarde is voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Het draadloos oplaadsysteem zorgt er namelijk voor dat de bestuurder zelf geen handelingen meer hoeft te verrichten, ook niet bij het opladen. Stef Pierik, Projectleider ENGIE Infra & Mobility: “ENGIE is al sinds 2010 actief in de markt voor elektrisch vervoer. Om hierin voorop te blijven lopen en steeds duurzamere mobiliteitsoplossingen te kunnen leveren, is technologische vernieuwing essentieel. Inzetten op de energietransitie doen wij door te blijven investeren in  innovatieve oplaadinfrastructuur en energie oplossingen zoals Wireless Charging en Vehicle 2 Grid”. 

Medialinks