De Energy Academy Europe (EAE) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de internationale BREEAM Award 2017 in de categorie ‘Mixed Use & Other’ gewonnen.

EAE RUG 2De vakjury erkent hiermee dat op de Zernike Campus Groningen een bijzonder duurzaam en ambitieus gebouw is neergezet. Door een slim ontwerp wordt in dit gebouw de energiebehoefte laag gehouden. Bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan dat het verbruikt. Hiermee is de Energy Academy Europe het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Trots

ENGIE heeft zich toegelegd op de aanleg van de technische installaties. Uiteraard zijn we enorm trots dat we hebben kunnen bijdragen aan dit bouwkundige en installatietechnische hoogstandje, dat in slechts 18 maanden werd gerealiseerd door Bouwcombinatie Friso-Koopmans en ENGIE Services. De elementen die al aanwezig zijn worden optimaal ingezet: aarde, lucht, water en zonlicht. De binnentuin en het gebruik van aardwarmte en -koeling zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Regenwater wordt gebruikt voor toiletspoeling en plantenbewatering en de natuurlijke ventilatie wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’. Tot slot zorgen de zonnepanelen op het dak voor de energie.

Internationaal voorbeeld

Herman Sandmann, Manager Projecten van ENGIE Services Noord: "Dit is hoe het moet. Nederland moet snel duurzaam worden. Fossiele brandstoffen raken op en dat vraagt om meer energie-neutrale gebouwen. Bij ENGIE zijn we er klaar voor: we hebben alles in huis om de energietransitie uit te voeren". De RUG was vastbesloten om met de nieuwbouw van de Energy Academy Europe het goede voorbeeld te geven. Dit opvallende gebouw is uniek in Nederland en een internationaal voorbeeld en inspiratiebron van hoe je kunt omgaan met duurzaamheid.

Ook andere Nederlandse bedrijven vielen in de prijzen. Meer hierover over op de website van Facto