• September 2015
  • HeerlenNederland
  • HealthcareMarkt
  • PPS

Publiek Private Samenwerkingen (PPS) zijn in de zorgsector nog geen gemeengoed.

Met de ingebruikname van ‘Vleugel B’ heeft  Zuyderland Medisch Centrum (voorheen Atrium Medisch Centrum, sinds 1 januari 2015 gefuseerd met Orbis Medisch en Zorgconcern) een primeur te pakken dankzij het Consortium Q bestaande uit Van Wijnen, ENGIE en Croon.

Aangename en efficiënte, nieuwe verblijf-, behandel- en werkomgeving

Met de nieuwbouw is een aangename en efficiënte, nieuwe verblijf-, behandel- en werkomgeving voor Zuyderland locatie Heerlen gerealiseerd. Duurzaamheid, flexibiliteit en beschikbaarheid vormen hierbij de integrale aandachtspunten. In het nieuwe gebouw huizen de acute functies zoals de Intensive Care, de Spoed Eisende Hulp, de huisartsenpost, de dialyse-afdeling en nieuwe operatiekamers. Op de bovenste laag wordt momenteel een state of the art moeder-kindcentrum gerealiseerd. De nieuwbouw bestaat uit vijf bouwlagen, met een omvang van ruim 19.000 m² bruto vloeroppervlakte. Alle bouwlagen van de nieuwbouw worden door een glazen loopbrug verbonden met de bestaande bouw. 

“Kenmerk van een PPS constructie is een goede risico-verdeling en intensieve samenwerking. Dat zouden we nooit kunnen realiseren zonder de inzet van het Consortium en de grote mate van flexibiliteit die zij hebben laten zien.” zegt Rien de Lange, projectmanager nieuwbouw. Zuyderland kon zich daardoor focussen op het inbrengen van de kennis inzake de zorgprocessen en procesmatige sturing van het ontwerp en het bouwproces. Het Consortium had de rol alle uitgangspunten te vertalen in slimme oplossingen. Daarbij moest steeds een balans gevonden worden tussen investering, betrouwbaarheid, onderhoudskosten en energieverbruik. Omdat het Consortium de komende 15 jaar verantwoordelijk is voor de goede werking van alle functies in het gebouw, is dit een enorme stimulans om een goed gebouw te realiseren met onderhoudsvriendelijke oplossingen en technieken. 

DBMO principe

Vleugel B werd volgens het DBMO (Design Build Maintain Operate)-principe ontwikkeld en gebouwd. Het doel is om Zuyderland Heerlen te ontzorgen zodat ze zich volledig kan richten op haar taak: zorg voor patiënten. We nemen de klant bij de hand, luisteren naar hun wensen en zoeken samen voor de lange termijn naar de juiste balans tussen investeren aan de voorkant of kosten aan de achterkant, ook wel TCO (Total Cost of Ownership) genoemd.

Duurzaamheid en BREAAM ‘Very Good’

“Het project was een uitdaging met de nodige risico’s, maar we zijn meer dan trots op het resultaat: deze PPS-constructie toont aan wat het resultaat van écht samenwerken kan zijn, namelijk efficiencywinst voor het ziekenhuis. In het voorontwerp kun je slimme keuzes maken en innovatieve oplossingen aanbieden op het gebied van bijvoorbeeld energie” aldus Raymond Vaessen, commercieel directeur Van Wijnen Zuid.  “Zo streven we ook naar BREAAM ‘Very Good’, een integrale beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Daarnaast hebben we ENGIE-oplossingen zoals OK oké (technisch veilig opereren), Co-Assist (voldoen aan laatste wet- en regelgeving) en SAM (Sustainable Asset Management) geheel of gedeeltelijk geïmplementeerd,” vult Burney Kreugel, directeur regio Zuidoost bij ENGIE Zuid Nederland, aan. Het Consortium is naast het ontwerp en de bouw ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de beschikbaarheid van het totale gebouw voor een periode 15 jaar.