• 2001Ingangsdatum
  • ZaandamNederland
  • Agro, Food & FeedMarkt
  • MES Toolbox

United Biscuits Verkade Zaandam produceert koekjes volgens de hoogst mogelijke standaarden in de levensmiddelenindustrie. United Biscuits Verkade ziet in één oogopslag hoe het proces verloopt en waar eventuele knelpunten zitten. Productielijnen zijn geoptimaliseerd door beter inzicht in (faal)kosten en productietijden. Maar ook door een optimale bewaking van het productieproces waardoor bij storingen onmiddellijk kan worden ingegrepen.

Koninklijke Verkade, bekend van de koekjes, biscuits en tussendoortjes is sinds 1990 onderdeel van United Biscuits. In de koekjesfabriek van Verkade in Zaandam rollen dagelijks vele lekkernijen volgens de hoogst mogelijke standaarden in de levensmiddelenindustrie van de band.

Fabrikanten in de levensmiddelenindustrie worden uitgedaagd door steeds strengere rondom voedselveiligheid, productkwaliteit en duurzaamheid. United Biscuits Verkade wilde innoveren, het productieproces stroomlijnen en voldoen aan de strengere eisen van de overheid. Dit geeft hen meer continuïteit in kwaliteit, grip op het inname- en voorraadbeheer, optimale tracking and tracing en uitgebreide rapportagemogelijkheden. Daarnaast wilde United Biscuits Verkade de productielijn kunnen monitoren en zo nodig bijsturen.

MES Toolbox bestuurt complete biscuitfabriek

Met deze uitdaging richtte United Biscuits Verkade zich tot ENGIE. Door de klantvraag goed in kaart te brengen, mee te denken en te analyseren wat het doel en gewenste resultaat moest zijn is gekozen voor de ENGIE MES Toolbox. De MES Toolbox is een modulair en schaalbaar softwareplatform voor het automatiseren van complexe batchprocessen in de voedingsmiddelen-, fijnchemische- en mengvoederindustrie. De MES Toolbox bestuurt de complete biscuitfabriek van United Biscuits Verkade. Van grondstofinname tot aan het bakken van de koekjes. Met de beschikbare softwarebouwstenen kan het gehele productieproces in een fabriek worden aangestuurd volgens de ISA-88 en ISA-95 standaarden. Hierdoor nemen de productkwaliteit en de productiecapaciteit toe en productiefouten af. Tevens hebben we verbeteringen doorgevoerd op het gebied van tracking en tracing, productieplanning en assetmanagement.

De voordelen voor United Biscuits Verkade

De MES Toolbox helpt niet alleen om efficiënter te produceren, maar zorgt ook voor een constante kwaliteit van producten die voldoen aan alle eisen van steeds strenger wordende voedselveiligheid. Dit door verbeterde tracking and tracing, logging van gebeurtenissen, de kwaliteitsmodule en barcode/RFID scan mogelijkheden. De integratie met het intranet en de interface met het ERP systeem zorgen daarnaast voor een optimaal gebruikersgemak.

Eigen receptuur ontwikkelen en visualiseren

Groot voordeel van de MES Toolbox is de mogelijkheid om zelf recepturen te ontwikkelen en te visualiseren. Dit bevordert de zelfstandigheid van de procestechnologen en de technische dienst. Ook is het mogelijk met de MES Toolbox de status van het proces en de gehele fabriek te visualiseren. United Biscuits Verkade ziet in één oogopslag hoe het proces verloopt en waar eventuele knelpunten zitten. De MES Toolbox is zo ontwikkeld dat United Biscuits Verkade dit allemaal in eigen beheer kan uitvoeren. Productielijnen zijn verder geoptimaliseerd door beter inzicht in (faal)kosten en productietijden. Maar ook door een optimale bewaking van het productieproces waardoor bij storingen onmiddellijk kan worden ingegrepen.

Verder zijn duurzaamheidsdoelstellingen als een lager energieverbruik en de reductie van afval dankzij de MES Toolbox bewerkstelligd.

Klik hier voor de hele referentie.