• 2010
  • ScheemdaNederland
  • Gas & OlieMarkt
  • Onderhoud,beheer en services

Gasunie richt zich specifiek op gastransport- en infrastructuuractiviteiten, waaronder ook het beheer en de ontwikkeling van het gastransportnet.

Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar gas is Gasunie bezig een ‘gasrotonde’ door Nederland aan te leggen. Door de verbindingen van het Nederlandse gasleidingennetwerk met die van de buurlanden te versterken en uit te breiden, versterkt Nederland haar bijzondere positie als ‘gasrotonde’ van Noordwest-Europa.

Gasrotonde van Noordwest-Europa

Onderdeel van de uitbreiding van het Nederlandse gastransportnetwerk, dat bekend staat als de Noord-Zuid Route, is de aanleg van een gascompressorstation in het Groningse Scheemda. Het consortium CS Scheemda -waarvan ENGIE Services penvoerder was - realiseerde de bouw van dit compressorstation. Dankzij het compressorstation kan het (geïmporteerde) gas in Scheemda naar de gewenste druk worden gebracht, waarna het kan aan klanten worden vervoerd in Nederland en omringende landen.

Succesvol

ENGIE was verantwoordelijk voor de constructie van de werktuigbouwkundige, elektrische en instrumentele installaties. Daarnaast was ENGIE penvoerder voor het gehele project inclusief alle disciplines en onderaannemers. Het compressorstation in Scheemda is eind 2010 conform planning succesvol in gebruik genomen. 

Gasunie en ENGIE werken al langer succesvol samen. Naast het onderhoud op het hoofdkantoor is ENGIE ook verantwoordelijk voor projecten op onder andere de locaties Zuidbroek, Wijngaarden en Anna Paulowna.