• 9 september 2009Ingangsdatum
  • Schoonrewoerd Nederland
  • Agro, Food & FeedMarkt
  • ESCo

Kaasmaker Royal Bel Leerdammer in Schoonrewoerd wil jaarlijks twee procent energie besparen. Daarbij is het de doelstelling van het bedrijf, dat onderdeel is van de Franse Bel Group, om de bedrijfsvoering continu te verbeteren.

De vraag hoe Royal Bel Leerdammer deze gecombineerde ambitie van verbetering en verduurzaming kan realiseren, heeft de organisatie bij ENGIE Services neergelegd.

Intensief partnership

Om de ambitie van Royal Bel Leerdammer waar te maken, besloten ENGIE Services en de internationale kaasmaker enkele jaren geleden een intensieve partnership aan te gaan. Met als basis een zogenoemd waarborg- of ESCo-contract met een looptijd van vijftien jaar. Op basis hiervan is ENGIE op de locatie van Royal Bel Leerdammer in Schoonrewoerd verantwoordelijk voor het energieverbruik en de energiereductie van alle utilities. ENGIE zorgt daar voor het werken en de beschikbaarheid van alle utilities en locatiegebonden installaties. De afvalwaterzuivering, de proceswater-, stoom-, perslucht-, koeltechnische en werktuigbouwkundige installaties, de  ijswatercentrale en de regeltechnische-, klimaat- en gasinstallaties.

Energy watchdog

Binnen Royal Bel Leerdammer is ENGIE als het ware de ‘energy watchdog’. Zo zijn bijvoorbeeld bij alle installaties energiemeters geplaatst die het verbruik continu monitoren. Op basis van deze gegevens heeft Royal Bel Leerdammer nu volledig zicht op de hoeveelheid energie, maar bijvoorbeeld ook op de hoeveelheid water, die nodig is om een ton kaas te produceren.

Klik hier voor de volledige referentie.