Is het mogelijk om met ‘smart glasses’ voor de industrie het werk sneller, efficiënter en veiliger uit te voeren? Het pilotproject van ENGIE in samenwerking met de Iristick smart glasses bewijst laat zien hoe dat moet. De pilot is een onderdeel van het project Robotica Smart Tooling binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. In het kader van dit project heeft ENGIE samen met KicMPi en Iristick diverse experimenten uitgevoerd. Mark de Kok (ENGIE): “We zijn klaar voor de volgende stap.”

Remote assistance wint al jaren terrein: dat is digitale ondersteuning op afstand van specialisten bij inspectieactiviteiten en herstelinstructies. Iristick bracht in 2008 een slimme veiligheidsbril voor de industrie op de markt. Met die bril is het voor technici mogelijk om een productieomgeving handsfree te filmen, streamen en scannen.

 

Junior technici krijgen steun van senior collega’s

Mark de Kok, consultant bij ENGIE, is nauw betrokken bij de pilot: “In de bril zit een camera verwerkt die direct verbinding maakt met een collega. Middels de veiligheidsbril kunnen instructies worden gegeven via spraak en via een klein schermpje dat de brildrager te zien krijgt. Daarnaast kunnen van alle werkzaamheden en gesprekken opnames en foto’s worden gemaakt ten behoeve van rapportage. Dit project draagt bij aan de inzetbaarheid van onze junior engineers. Problemen worden hierdoor sneller opgelost doordat senior technici via de bril mee kunnen kijken. De expertise van de senior experts wordt daardoor optimaal ingezet. Voor de technici is er altijd back-up aanwezig.”

Succesvolle resultaten

Deze nieuwe manier van samenwerken lost sneller problemen op, verhoogt de onderhoudskwaliteit en stelt het veldpersoneel in staat om realtime overleg te plegen met een expert binnen het bedrijf. De komende periode worden de mogelijkheden van de smart safety glasses verder onderzocht. Mark: “De wereld verandert en ENGIE verandert mee. We zijn gestart met een klein experiment, maar zijn van plan om dit op korte termijn verder uit te rollen. Een order voor meer brillen is inmiddels geplaatst. We onderzoeken nog hoe we digitale informatie die we verzamelen kunnen koppelen aan inspecties in het veld. Een collega uitrusten met een Iristick-bril én een tablet lijkt voor nu de meest geschikte oplossing. Door die bril zou je zaken kunnen inspecteren, verifiëren en afvinken. Op de tablet kun je data inzien, verwerken en aanvullen.”

The future of smart tooling

Is dit the future of smart tooling? “We zetten inderdaad een voorzichtige stap in de goede richting. Het is een goed voorbeeld hoe smart tools in de toekomst van meer betekenis gaan worden. Maar er is nog wel een lange weg te gaan. Voor nu is de bril vooral nuttig om in te zetten als remote assistance-tool, in de toekomst kun je ook foto’s of filmpjes maken om met de bril en tablet een rapportage te genereren. Met de Iristick werk je sneller en efficiënter. De eerste resultaten zijn zeer hoopgevend: er hoeft niet altijd een specialist naar een locatie.”

Neem voor meer informatie contact op met Mark de Kok.