Stat-X Elektrische Unit (2500 E)De Stat-X aerosol brandblusser is een compact en effectief blusmiddel dat gebruikmaakt van aerosol. Door het handige formaat en effectieve bluswijze is Stat-X geschikt voor object- en ruimtebeveiliging. Het brandblusmiddel is uit te breiden naar wens en kan aangesloten worden op een beveiligingsinstallatie. Deze brandblusser onderscheidt zich door de beperkte ruimte die de unit inneemt en het geringe onderhoud dat nodig is. Hierdoor is Stat-X een goed alternatief voor ruimtes waar andere blusmiddelen te duur of niet mogelijk zijn. 

 

Zeker weten welke blusmethodiek bij uw bedrijf en situatie past? Vraag vrijblijvend de blusmethodieken check aan.


Lees direct meer over:


 

Blussen met aerosol

De Stat-X brandblusser werkt volgens de aerosol technologie en blust met aerosol poeder. Aerosol is een vaste stof, welke na activatie omgezet wordt in een ultrafijne stof. De ultrafijne (1 - 2 micron) kaliumdeeltjes binden zich aan de brandgassen waardoor deze zich niet meer kunnen verbinden met het zuurstof. Hierdoor stopt de brand binnen enkele seconden. 

Aerosol blussen versus andere blusmethodieken

Doorgaans wordt een brand bestreden door één van de drie elementen brandstof, de zuurstof of de temperatuur weg te nemen. Dit wordt gedaan door verstikking of verkoeling.

Verstikking gebeurt door het wegnemen van de zuurstof uit de ruimte, waarna er 12% zuurstof overblijft. Een mens heeft 17% zuurstof nodig en kan in deze ruimte dus niet ontkomen aan de brand. Verkoeling gebeurt doorgaans door het blussen met water, met als gevolg veel waterschade.

Stat-X Unit - Opbouw unit

Om deze gevolgen tegen te gaan blust de Stat-X op een andere wijze, namelijk op moleculair niveau. Dat wil zeggen, de aerosol die vrijkomt na activatie, voorkomt dat de brand en de zuurstof zich met elkaar kunnen verbinden. Door dit te voorkomen wordt de brand binnen korte tijd geblust.

Activatie van de aerosol brandblusser

De Stat-X aerosol blusser kan handmatig, elektrisch of thermisch geactiveerd worden of door een combinatie van twee van deze methoden. De activatie zorgt voor de transformatie van het vaste blusmateriaal naar snel expanderend blusaerosol. Deze snel expanderende blusaerosol gaat via een gepatenteerde en schone koelsectie, via de uitstroomopening van de brandblusser naar buiten. Binnen enkele seconden wordt de brand geblust.

 

Eigenschappen en voordelen

Compacte unit 

Stat-X 500T aërosol unit

De Stat-X units zijn al verkrijgbaar met 30 gram aerosol en afmetingen vanaf 94 mm x 51 mm. Een erg compacte unit die tot 0,5 m3 kan blussen. Dit is de kleinste, maar zeker niet de enige compacte unit die verkrijgbaar is.

Geschikt voor object- en ruimteblussing

Door het compacte formaat van de Stat-X brandblusser is deze geschikt voor object- en ruimteblussing. Zo kan een unit in een losse serverkast in een serverruimte geplaatst worden, maar ook als blusmiddel dienen voor de gehele serverruimte. Hiermee kan een brand in een enkele serverkast geblust worden zonder dat de brand schade aanricht aan de andere serverkasten in de ruimte. 

Toepasbaar in moeilijk bereikbare ruimtes

Moeilijk bereikbare ruimtes zoals liftschachten hebben geen ruimte voor omvangrijke blusmiddelen. De Stat-X aerosol blusser is compact maar ook een erg effectief blusmiddel. De unit heeft maar weinig aerosol nodig om een brand effectief te blussen, waar het zijn compacte formaat ook aan te danken heeft. Doordat de Stat-X units zeer onderhoudsvriendelijk zijn, hoeft er ook niet regelmatig een monteur naar de lastig bereikbare ruimte voor inspecties en dergelijke.

Roestvrijstalen behuizing 

Alle aerosol units hebben een roestvrijstalen behuizing, waardoor het aerosol afgesloten is van de temperatuur en luchtvochtigheid van buitenaf. 

Onderhoudsarm en 10 jaar levensduur

Doordat de aerosol brandblussers zijn afgesloten van invloeden van buitenaf hoeft de unit niet onderhouden te worden. Dit zorgt ervoor dat de onderhoudskosten laag zijn.  De roestvrijstalen behuizing beschermt de aerosol dusdanig goed voor invloeden van buitenaf, dat de units een levensduur hebben van maar liefst 10 jaar! 

Blust effectief en snel

Er is maar weinig aerosol nodig om snel en effectief een brand te blussen. Het aerosol poeder blijft enige tijd in de lucht hangen, waardoor een nieuwe ontsteking van de brand wordt voorkomen. Zo blus je met 1 kilogram aerosol tot maar liefst 10 m³!

Voorkomt stillegging bedrijfsprocessen

Door een brand zo gauw mogelijk te blussen wordt uitbreiding van de brand voorkomen. Dit beperkt de schade aan uw pand en zorgt er ook voor dat mensen veilig het pand kunnen verlaten. 

Voorkomt mensenleed 

Een snelle blussing van een beginnende brand voorkomt uitbreiding, waardoor mensen de tijd hebben om veilig het pand te kunnen verlaten. 

Blust op moleculair niveau 

Bij andere blusmethoden op basis van verstikking wordt de zuurstof weggenomen uit de ruimte, tot een zuurstof gehalte van 12%. Een mens heeft atmosfeer met minimaal 17% zuurstof nodig en kan in deze ruimte dus niet ontkomen aan de brand. De Stat-X brandblusser maakt gebruik van de aerosol technologie en blust op moleculair niveau. Dit heeft als voordeel dat er geen zuurstof aan de ruimte wordt onttrokken. Mensen kunnen dus zelfstandig ontkomen uit de ruimte waar de blussing plaatsvindt.

Milieuvriendelijk blusmiddel

Op meerdere manieren is Stat-X een milieuvriendelijk blusmiddel. Het blusmiddel aerosol bevat geen ozonschadelijke stoffen en is hierdoor niet schadelijk voor mens en dier. Daarnaast blust aerosol effectief en voorkomt hiermee brand, wat ook negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Tot slot maakt Stat-X gebruik van aerosol en niet van water, waardoor dit bespaard blijft. 

Geen bouwkundige aanpassingen vereist

De compacte Stat-X units zijn eenvoudig te installeren en vragen geen bouwkundige aanpassingen. Denk hierbij aan het aanleggen van een buizenstelsel, overdrukkleppen of een aparte ruimte voor gasflessen. Hierdoor is Stat-X een goed alternatief voor ruimtes waar bouwkundige aanpassingen niet mogelijk zijn of waar gewoonweg geen ruimte is voor een kamer voor gasflessen. 

Eenvoudige installatie

De units zijn snel en eenvoudig te installeren doordat deze opgehangen wordt met behulp van de bijgeleverde beugel. Doordat de Stat-X unit op 3 manieren geactiveerd kan worden, moet nog rekening gehouden worden met eventuele aansluiting op een bestaand systeem. 

Snelle hervatting na brand

Door de eenvoudige installatie ervan is een unit eenvoudig te vervangen nadat deze een brand geblust heeft. 

Prijstechnisch zeer concurrerend 

De Stat-X aerosol brandblussers zijn ten opzichte van andere conventionele blusmiddelen prijstechnisch zeer concurrerend. 

Benieuwd wat Stat-X kost? Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.

Industrieën en toepassingen

Door de unieke eigenschappen en onderscheidende voordelen van Stat-X, kan deze brandblusser in diverse ruimten en voor diverse objecten toegepast worden. Hierdoor is deze brandblusser geschikt voor uiteenlopende industrieën zoals:

Binnen deze industrieën zijn onder andere de volgende toepassingen mogelijk: 

Elektrische verdeelkasten

Lithium batterijen en accu's

Gasturbines

Brandbare vloeistoffen

Stroomaggregaten

CNC machines

Schakel- en verdeelruimtes 

Controlekamers 

Windmolens

Meterkasten

Serverruimtes

PGS ruimtes 

Transformatorruimtes

Machinekamers 

Datacenters

Overige elektrische apparatuur

Brandbeveiliging voor objecten 

Waarom zou u bij brand in een enkel object de gehele ruimte blussen? Hierdoor wordt onnodig blusschade aangericht bij objecten waar geen brand plaatsvindt. 

Stat-X is uitermate geschikt voor het blussen van objecten. Denk aan elektrische apparaten, een meterkast, een patchkast of andere objecten die in een ruimte met meerdere objecten staan. Daarnaast is Stat-X ook geschikt voor het blussen van brandbare vloeistoffen, Lithium accu's en zelfs windmolens.

Het is mogelijk om Stat-X aan te sluiten op individuele elektrische bedieningspanelen of te plaatsen nabij kabelgoten. Stat-X biedt de mogelijkheid om de brand binnen een object te behouden en zo de brandschade te beperken tot een enkel object binnen een ruimte. 

Lithium batterijen 

Een product waar weinig goede blusmogelijkheden voor zijn is de lithium batterij of lithium accu. Het risico zit in de aard van batterijbranden. De uitdaging is de gasontsteking die voorafgaand en tijdens het ontsteken van de batterijen plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat de brand opnieuw ontstoken kan worden.

Stat-X onderscheidt zich op twee manieren in het blussen van lithium batterijen. Ten eerste doordat de aerosol brandblusser werkt op een lage druk en hierdoor niet in een afgesloten ruimte hoeft worden toegepast. Dit in tegenstelling tot gas. Een tweede onderscheidende factor is dat aerosol poeder langer in de lucht blijft hangen, waardoor nieuwe ontsteking van de brand wordt voorkomen.

Meer over het blussen van Lithium

 

Ruimtes met veel elektrische apparatuur 

Ruimtes met elektrische apparaten hebben door een grote hoeveelheid apparatuur een verhoogd brandrisico. Denk aan de hoeveelheid kabels, in combinatie met warmte, stof en slechte verbindingen. Daar komt bij dat als er brand ontstaat, de aanwezige apparatuur en kabels zorgen voor een hoge vuurlast. Dit leidt tot een snelle ontwikkeling en uitbreiding van de brand. Stat-X is een kosteneffectieve oplossing voor datacenters, bedrijven die beschikken over een server- of computerruimte, maar ook schakel- en meterkasten, transformatorruimtes of ruimtes met stroomaggregaten.

Meer over het blussen van datacenters

 

Meer informatie over het verbeteren van brandveiligheid?

Bel ons direct via 088 484 6456 of laat een reactie achter via het contactformulier

 

 

 

Contact