Ben je in de kop van Noord-Holland en zie je een brug of sluis? Kijk dan eens omhoog, want de kans bestaat dat je ineens een drone ziet vliegen!

24-uurs centrale afbeeldingFiles staan niet alleen op de snelweg; ook op het water wordt het steeds drukker. Om vrachtschepen op drukke scheepvaartroutes vlot te laten doorstromen (‘blauwe golf’) bouwt de provincie Noord-Holland een nieuwe bedieningscentrale in Heerhugowaard. Van hieruit kunnen maximaal 80 bruggen en sluizen – ook wel ‘kunstwerken’ genoemd – in Noord-Holland 24 uur per dag op afstand worden bediend. Hiermee stimuleert de provincie het vervoer over water.

 

Kunstwerk

ENGIE Infra & Mobility is verantwoordelijk voor de elektrotechnische en besturingsinstallaties. “De komende vier jaar gaan we 44 kunstwerken aan de centrale koppelen. We hebben de aanbesteding gescoord op prijs, samenwerking en  innovatiekracht”, zegt projectmanager Hans Veenstra. “Vroeger zouden we de bruggen en sluizen tekenen of fotograferen. Nu gebruiken we drones om alle kunstwerken in te meten. Met deze nieuwe manier van werken kunnen we sneller 3D-simulaties maken. We kunnen beter en met minder verstoring ter plaatse de positie van de beveiligingscamera’s bepalen. En het overleg met de klant kan gewoon vanachter het bureau. Ook dat is veel efficiënter.”