Nog even en dan levert technisch dienstverlener ENGIE voor de Universiteit van Amsterdam een duurzaam verbouwde vleugel van de campus op het Roeterseiland op. De opdracht om het nieuwe studielandschap te realiseren komt voort uit het onderhouds- en beheercontract dat ENGIE in 2018 met de UvA afsloot.

Renovatie tot één grotere ruimte

De verbouwing voegt twee ruimtes samen tot een groter studielandschap naast de aula van de REC-A-vleugel op de campus Roeterseiland. De ruimte krijgt de beschikking over een duurzame lage-temperatuur-vloerverwarming en koeling via een change-over-systeem met platenwisselaars. Ook plaatst ENGIE een luchtbehandelingskast die geconditioneerde lucht de ruimte in brengt. Boven het noodtrappenhuis richt ENGIE een nieuwe technische ruimte in. Tot slot brengt ENGIE de brandveiligheid op peil door de sprinklerinstallatie aan te passen.


Mooie aanvullende opdracht

De universiteit gunde de opdracht nadat ENGIE belangrijke verbeterstappen had gezet in het vierjarige onderhoudscontract dat in 2018 was getekend. Zo kwam ENGIE ook in beeld voor de verbouwing van de vleugel. “Als je het goed doet in het onderhoud en beheer van installaties, dan heeft dit positieve effecten. Met deze aanvullende opdracht hebben we een duurzaamheidskarakter kunnen geven aan het huidige contract. Zo werken we samen met de UvA aan het verduurzamen van haar pand” aldus Dave van Breemen, contractmanager bij ENGIE.


Duurzame verbouwing

In de realisatie van het nieuwe studielandschap had ENGIE veel aandacht voor de duurzame aspecten. Van Breemen: “We adviseerden om te kiezen voor een van de duurzaamste lage-temperatuur-vloerverwarmingen want daar hebben we aardig wat ervaring mee. Ook de luchtbehandeling is energiebesparend uitgevoerd. Zulke oplossingen moeten ook, want in ons onderhoudscontract met de UvA is een EPC-eis opgenomen. Volgens deze Energy Performance Coëfficiënt moeten we jaarlijks voor de UvA energie besparen.”

Bijna klaar

Het project ging in juli van start en wordt eind oktober opgeleverd. Het meeste werk is al gedaan: de technische ruimte en de installaties zijn klaar, net als vloer en plafond van het studielandschap.

Voor meer informatie: Dave van Breemen