De ontwikkeling van Smart Buildings neemt de laatste jaren een vlucht. Maar alleen maar inzetten op slimme toepassingen moet niet het doel op zich zijn. Deze filosofie sluit aan bij de visie van system integrator ENGIE. Ze combineert slimme Smart Building-oplossingen door ze te integreren binnen efficiënte prestatiecontracten.

"Een Smart Building of Smart Area inrichten wordt vaak gelinkt aan de passie van techneuten voor mooie gadgets zoals dashboards en sensoren. Dat is zeker van belang om een veilige en efficiënte werkomgeving te creëren. Maar de focus moet te allen tijde bij de eindgebruiker liggen. En niet bij de innovatie of techniek. De productiviteit en het welzijn van de werknemers in het pand staan immers voorop." Aan het woord is Erik Groen; verantwoordelijk voor Smart Buildings bij ENGIE Nederland. Healthy workplace

Smart & Healthy Buildings

ENGIE wil bijdragen aan een gezonde leefomgeving en zet zich daarom in voor de realisatie van Smart & Healty Buildings: gebouwen waarbij de gezondheid, het welzijn en aansluitend de productiviteit en tevredenheid van werknemers centraal staan. Groen: "De '3-30-300-vuistregel' illustreert onze strategie. Een organisatie is per vierkante meter 3 euro kwijt aan energie, 30 euro aan faciliteiten en 300 euro aan personeel. We kunnen dan wel alle pijlen richten op alleen maar op energiebesparing, maar het is interessanter om de productiviteit van je medewerkers te optimaliseren." ENGIE gaat daarom het eigen kantoor in Bunnik als living lab inrichten. Diverse pilots en metingen gaan leiden tot concrete aanpak en instrumentarium voor beheersing van de prestatiegaranties. 

Drie focusgebieden

ENGIE heeft, als system integrator, een drietal focusgebieden, Smart Areas, Smart Buildings en Smart Industry, waarin zij een duurzame samenleving nastreeft door verschillende disciplines, innovaties en technieken te bundelen in één integrale eindoplossing. Daarbij richt ze zich niet op één bepaald systeem of afhankelijkheid van een specifieke leverancier. 

Meer informatie over Smart Buildings? Neem contact met Ralph van Moorsel

Dit artikel is gepubliceerd in Analyse Maatschappij, de bijlage van Het Financieele Dagblad, op 17 mei 2018.