ENGIE Services, Dexter Energy en EXE werken samen aan flextrajecten op vrieshuizen en industriële assets zoals persluchtinstallaties

Logo's 2
Voor deze trajecten is een subsidie gegund van OP Oost en de Europese Unie. Het consortium ontwikkelt algoritmes, zet innovatieve data  acquisitie in en focust voortdurend op demand response. De projecten zijn ingedeeld in vier verschillende pilots die meerdere business cases gaan opbouwen ten behoeve van slimme inkoop van energie en inzet van energie efficiëntie. Doel van de projecten is een meer concurrerende en duurzame Nederlandse industrie. 

Energie-efficiëntie wordt gezien als dé meest effectieve manier om aan CO₂-reductiedoelstellingen te voldoen. Met de opkomst van de ‘Internet of Things’ ontstaat er een uitgelezen kans om de energie-intensieve industrie efficiënter te maken door slim gebruik van beschikbare data. Ook kunnen bedrijven hierdoor op intelligentere wijze hun apparaten aan- en uitzetten, waardoor pieken en dalen in het elektriciteitsaanbod uitgevlakt kunnen worden.

Eén van de praktijkcases is recent gestart bij Aviko met een werkende simulatie. Hier wordt met eigen ontwikkelde sensoren de koelinstallatie gemonitord en gaat op basis van de fluctuatie in energieprijzen en eigen opwek door zonnepanelen het vrieshuis dynamisch aangestuurd worden. Dit zal voor Aviko een significante besparing op de energiekosten realiseren terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de energie transitie.

Aviko samen

Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

EU