Op de site van Invista in Rotterdam is vrijdag 18 januari de symbolische eerste paal geslagen voor het Tankfarm Project.

ENGIE is bij Invista als main contractor verantwoordelijk voor de engineering, constructie en de realisatie van multidisciplinaire technische dienstverlening rondom twee nieuwe roestvaststalen opslagtanks die nodig zijn voor het productieproces van nylon halffabricaten. Bovendien is ENGIE sinds de ontwerpstudie betrokken bij het project.

De nieuwe tanks zijn elk 2000 m³ groot en bestand tegen relatief hoge temperatuur. ‘Deze hogere temperatuur creëert de mogelijkheid om de energiehuishouding van de site op korte termijn flink te verbeteren. Doordat het product op hogere temperatuur kan worden opgeslagen, hoeft deze minder verdund te worden met transportwater en is uiteindelijk minder stoom benodigd om dit water er later weer uit te krijgen’, aldus Nanette Ellen, Plant Manager bij Invista.

Complex project
De voorbereidende werkzaamheden voor het project zijn in augustus gestart met het basic design. Inmiddels is in Noord-Holland begonnen met de bouw van de tanks, waarna ze via het water worden getransporteerd naar de Rotterdamse haven. Het plaatsen van de nieuwe opslagtanks is geen eenvoudige klus, omdat de site van Invista niet beschikt over een eigen dock. De tanks zullen daarom over het naburige terrein worden getild om uiteindelijk op de juiste plaats te worden geïnstalleerd.

Veilig en verantwoordelijk
Het succes van het project is mede afhankelijk van de coördinatie tussen verschillende partijen. Elk met hun eigen specialisme. ENGIE is hoofdaannemer en daarmee verantwoordelijk voor het aansturen van de subcontractors, dit is ook van toepassing voor de constructie van de nieuwe tanks. Voor zowel Invista als ENGIE geldt dat het veilig uitvoeren van de werkzaamheden de hoogste prioriteit heeft. In de zomer van 2019 moet het project worden opgeleverd.

Ivo van Vliet, Algemeen Directeur ENGIE Services West Industrie: ‘De kracht van ENGIE ligt in het vertalen van de klantvraag naar een passende oplossing. Als main contractor kunnen we voor Invista het gehele project oppakken van ontwerp tot realisatie. De specifieke uitdaging voor dit project is om tot de beste oplossing te komen binnen een bestaand operationeel proces. We zijn trots dat we samen met Invista dit project gaan realiseren.’