26.000 kilo oude kleding zo duurzaam mogelijk verwerken. Dat was de uitdaging toen alle ENGIE-medewerkers vorig jaar in het nieuw werden gestoken. Inmiddels is ruim 16.000 kilo aan bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) gerecycled tot onder andere rugzakken en meubelvulling of gebruikt om energie uit te herwinnen.

Bedrijfskleding

Om de bedrijfskleding in te zamelen, werkte ENGIE samen met een externe partij. De kleding moest vertrouwelijk – dus zonder logo’s – verwerkt worden. Medewerkers konden al hun spullen – met uitzondering van handschoenen, stofmaskers en oordoppen – inleveren in rolcontainers. Behalve kleding werden dus ook helmen, brillen, schoenen en andere PBM’s verzameld. Voor de verwerking van het materiaal heeft ENGIE samengewerkt met een sociale werkplaats. In totaal kostte het 3.700 manuren om alle logo’s te verwijderen en de overgebleven stofdelen te categoriseren. 

“Het recyclen van de bedrijfskleding heeft 19 wedstrijdzwembaden water bespaard en een hoeveelheid CO2 die gelijkstaat aan 17 auto's die 15.000 kilometer per jaar rijden.

Verschillende mogelijkheden

De volgende stap bij recycling is het onderzoeken van de mogelijkheden. Ook hiervoor schakelde ENGIE een expert in, die de herbestemming per categorie bepaalde. Veiligheidskundige bij ENGIE Gijs Janssen: “Zij kijken wat er van de overgebleven materialen te maken is, bijvoorbeeld tassen of tabletsleeves. Zien zij geen mogelijkheden tot hergebruik van de stof, dan wordt de stof vervezeld. Zo kunnen componenten als grondstof dienen voor de productie van andere producten. Door bepaalde stoffen te bewerken, kun je ze bijvoorbeeld inzetten als isolatiemateriaal voor gebouwen. Als ook vervezelen geen optie is, dan is er nog de mogelijkheid tot thermisch recyclen. Daarmee halen we energie uit de verbranding van de stof, die we terugpompen in het net.” Veel van het ingeleverde materiaal wordt opgenomen in een materialenbank. Als die genoeg volume heeft, kopen partijen – bijvoorbeeld isolatiemakers – die materialen op voor hun eigen productieproces.

Op naar circulaire productie

Onze intentie is om van alle afval weer grondstof te maken. Met onze schoenen gaan we zelfs al een stap verder: die laten we volledig circulair produceren . Ook voor de andere PBM’s kijken we telkens naar duurzaamheidaspecten. Gijs: “Voor nieuwe kleding kiezen we voor kwalitatief hoogwaardigere materialen die langer meegaan en waar mensen zuinig op zijn. De PBM’s willen we meer standaardiseren: bij veiligheidsschoenen gaan we bijvoorbeeld van 100 naar nog maar 11 modellen. Zodra die standaardisatie is doorgevoerd, gaan we op zoek naar producenten die pbm’s nog duurzamer kunnen produceren.” Wordt vervolgd…