In recordtempo is het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland verrezen op de Zernike Campus Groningen: de Energy Academy (EA).

Na een bouwtijd van slechts 18 maanden hebben ENGIE Services en Bouwcombinatie Friso-Koopmans de sleutels van dit unieke gebouw op 14 oktober overgedragen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hiermee is een ambitieus bouwproject afgerond en is een inspirerende omgeving gemaakt voor organisaties die zich inzetten voor de transitie naar duurzame energie.

Extreem duurzame oplossingen en aardbevingsveilig

Het gebouw heeft een voorbeeldfunctie in een tijd dat het gebruik van fossiele brandstoffen en andere vervuilende en onzuinige oplossingen tot het verleden moeten gaan behoren. Het extreem energiezuinige gebouw met het allerhoogste certificaat op duurzaamheidsprestaties, behoort tot de zogeheten BREEAM Outstanding-klasse. Het is niet voor niets het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Dankzij een slim ontwerp wordt de energiebehoefte niet alleen laag gehouden maar bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Friso-Koopmans en ENGIE zijn er trots op de uitdaging aangegaan te zijn om samen met de RUG het duurzaamste gebouw in Nederland op te leveren.

Lichtspel

“Het schuin oplopende dak wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor daglichttoetreding. De energiezuinige LED-verlichting fungeert alleen als back-up als het te donker wordt”, vertelt Herman Sandmann, Manager Projecten van ENGIE aan. “De hybride systemen die de overgang van daglicht naar LED-licht dynamisch kunnen opvangen zijn volgens de laatste technologie ontwikkeld en geplaatst. Eenzelfde hybride oplossing is er voor de ventilatie, waarbij natuurlijke trek eigenlijk altijd voldoende frisse lucht levert. Alleen bij uitzondering treedt de mechanische ventilatie in werking.”

Het volledige persbericht vindt u hier.