Waarom werk jij bij ENGIE? We vroegen het aan Kees de Vos (56) Chef Monteur bij ENGIE en Janick van Tatenhove (21) Leerling fitter in het 2de leerjaar van opleiding Goflex.

Jong geleerd is oud gedaan

Wat is Goflex?

Kees: “De opleiding Goflex zit onder één dak met onze werkplaats. Ieder jaar ontvangen wij nieuwe leerlingen die het vak onder de knie willen krijgen. Zo is Janick bij ons terecht gekomen en heb ik hem onder mijn hoede genomen.” Janick: “Ik wilde eigenlijk lasser worden. Met deze opleiding leer ik fitten én lassen.” Kees: “Na het behalen van zijn diploma kan Janick cursussen volgen tot lasser. Met zulke papieren op zak is hij straks multi inzetbaar.” Janick: “In de eerste negen maanden van de opleiding leren we de basisprincipes in de werkplaats en gaan we één dag in de week naar school. Het is leuk dat ik meteen mag werken. Plezier hebben in je werk is belangrijk. Ik doe mijn best en kan het goed met Kees goed vinden.”

Wat speekt je aan in werken bij ENGIE?

Janick: “Het leuke aan dit werk vind ik dat iedere dag anders is. Het is afwisselend en uitdagend.” Kees: “Janick is een goede jongen. Hij pakt dingen op en werkt flexibel; van werkplaats tot in de plant hier bij Dow Terneuzen. Hierdoor krijgt hij met verschillende facetten van het vak te maken. Dat is goed voor zijn toekomst én voor ENGIE. Janick kan straks breed worden ingezet. ENGIE heeft jongens zoals hem veel te bieden. Ik weet dat het elders in het land best moeilijk is om jongeren binnen te halen en te behouden. Het voordeel dat wij hier hebben is dat  jongeren gehecht zijn aan deze streek. Ik zie Janick bijvoorbeeld niet snel vertrekken uit Terneuzen.” Janick: “Klopt, ik voel er niets voor om te vertrekken. Waarom zou ik? Mijn werk en opleiding bij ENGIE zijn naar mijn zin en een paar van mijn vrienden werken hier ook. Ik rijd vaak met ze mee.”

Kees: “Voorlopig ben ik nog niet aan mijn pensioen toe, maar als ik vooruit mag denken, dan is er genoeg aanwas. We moeten wel ons best blijven doen om jongeren goed op te leiden. Dat kunnen we doen door nieuwe leerlingen te koppelen aan een Hoofdfitter of een Meewerkend Voorman en ze een poosje onder onze hoede te houden. Daarnaast denk ik dat dit werk beter beloond moet worden.”

Wat is jouw drijfveer?

Janick: “Geld is een van de belangrijkste redenen voor mij om te werken.” Kees: “Jongeren denken anders dan wij, de oude garde. Ik begrijp heel goed dat voor jongeren geld een belangrijke drijfveer is om een auto te kunnen rijden of om een biertje te kopen. Als je wat ouder wordt zie je meer de waarde van lang werken voor een vast bedrijf. ENGIE biedt door zijn omvang solide zekerheid. Wij zijn een heel mooi bedrijf waar veel mogelijkheden zijn.” Janick: “ENGIE heeft inderdaad veel leermogelijkheden. Dat zie ik ook wel.” Kees: “Dát zou de drijfveer bij jongeren moeten zijn: verder leren. Als je dat wilt, dan krijg je bij ENGIE alle kansen.”