Het Amsterdamse familiebedrijf Hulshoff is energetisch volledig zelfvoorzienend als het gaat om energie voor projectverhuizingen en stadsdistributie. ENGIE heeft alle werkzaamheden rondom het circulair energiesysteem opgeleverd. Zo zijn combinaties gemaakt van verschillende duurzame en innovatieve oplossingen die samengevoegd bijdragen aan de duurzame bedrijfsvoering van Hulshoff.

Duurzame energie en laadinfrastructuur

3.100 Zonnepanelen werden geplaatst op het dak van Hulshoff, de zonnestroom, goed voor een totaal vermogen van 868 kWp, wordt opgeslagen in circulaire batterijen. Daarnaast werd een slimme laadpalen infrastructuur opgeleverd: twee laadpalen voor elektrische vrachtwagens en zeven laadpalen (met tien aansluitpunten) voor personenauto’s. Tijdens de dag rijden de vrachtwagens en kunnen ze niet opgeladen worden. Gedurende de nacht worden ze geleidelijk opgeladen dankzij de tijdens de dag opgeslagen kWh’s van de zonnepanelen.

Energie zelfvoorzienend

Duurzaamheid, circulariteit en innovatie maken integraal onderdeel uit van de bedrijfsvoering van Hulshoff. Nu het nieuwbouwpand energie zelfvoorzienend is vormt het de perfecte basis voor de toekomst. Gerry Hulshoff, directeur/eigenaar van de Hulshoff Bedrijvengroep: “De snelle transitie naar elektrisch vervoer en de ambitie om versneld “van het gas af te gaan” zouden ons in de nabije toekomst wel eens voor uitdagingen met betrekking tot de stroomvoorziening kunnen stellen. Wij kunnen in ieder geval onze verhuiswerkzaamheden blijven doen, ook als de stedelijke gebieden alleen elektrisch vervoer toestaan”.

Slim energiemanagementsysteem

De zonnepanelen, laadpalen en de opslag van elektriciteit worden door een slim energiemanagementsysteem continu aangestuurd om interactie met het elektriciteitsnet te minimaliseren en de productie van de zonnepanelen te optimaliseren. Bijzonder aan dit systeem is dat het met zonnepanelen meer kan opwekken dan de aansluiting ter plaatse aankan en meer dan Hulshoff zelf nodig heeft. Om maximaal te produceren werd gekozen voor slimme laadpalen en 1.000 kilowattuur aan batterijen in containers op het terrein. De second life batterijen die tot voor kort preventief werden vervangen bij een datacenter zijn nog heel goed bruikbaar in een nieuw energiesysteem. Om hoge pieken te kunnen leveren zouden dure batterijen noodzakelijk zijn, maar door de gebruikte batterijen geleidelijk op te laden en te ontladen, kunnen ze nog heel lang mee. Dankzij dit circulair energiesysteem heeft Hulshoff naast een duurzaam ook een economisch voordeel kunnen realiseren. Bovendien kan de extra productie aan elektriciteit beschikbaar gesteld worden aan het personeel. Ook hier is ENGIE bij betrokken.