Een gezonde werkomgeving realiseren, dat is het doel van Healthy Workplace. In deze innovatiewerkplaats bundelen Menzis, ENGIE Services, Planon, Mesuremen, Health2Work en de Hanzehogeschool Groningen hun krachten.

Healthy WorkplaceBelang van een gezonde werkomgeving
Betere prestaties, gezondere medewerkers en minder ziekteverzuim; dat bereik je met een evenwichtige mentale belasting in combinatie met voldoende beweging en ontspanning. De fysieke werkomgeving speelt daarbij een grote rol. Projectleider Jan Gerard Hoendervanger van de Hanzehogeschool: 'Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten. Een uitgekiend ontwerp van lay-out en inrichting bevordert gezonde gedragspatronen.' Kristiaan Blokzijl van ENGIE Services: 'Moderne technologie (sensoren, wearables, apps, e-coaching) helpt bij het beter begrijpen en verbeteren van de wisselwerking tussen gedrag en omgeving.'

Living Lab
Binnen de innovatiewerkplaats komt een bijzonder Living Lab, bij de Hanzehogeschool (Kenniscentrum NoorderRuimte). Erik Jaspers van Planon: 'Het wordt een plek waar mensen hun dagelijks werk doen, terwijl we – met respect voor hun privacy – data verzamelen over hun bevindingen, gedrag, gezondheid en omgevingscondities.' Deze data kunnen de deelnemers in de eerste plaats zelf gebruiken om meer inzicht te krijgen en hun gedrag aan te passen (quantified self). Daarnaast worden in het Living Lab experimenten uitgevoerd om de effectiviteit van allerlei producten en interventies te onderzoeken. Én het wordt een plek voor kennisdeling waar geïnteresseerden van harte welkom zijn.

Volg de ontwikkeling van het project via de website: www.healthy-workplace.nl.  

Samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs
Professionals, onderzoekers en studenten van verschillende vakdisciplines werken nauw samen. Lector Facility Management Mark Mobach: “Healthy Workplace valt voor ons binnen het thema Gezonde Gebouwen, onderdeel van het Hanze-speerpunt Healthy Ageing. Daarin onderzoeken we onder meer hoe gezondheid en vitaliteit gestimuleerd kunnen worden met het ontwerp en de inrichting van gebouwen.

Over de kenniskoppeling met het Quantified Self Institute en onze bedrijfspartners zijn we zeer enthousiast.' Voor de Hanzehogeschool biedt de innovatiewerkplaats nieuwe mogelijkheden voor praktijkgericht onderzoek en onderwijs. De betrokken bedrijven willen hun klanten bedienen met producten en diensten waarvan de effectiviteit in onderzoek is bewezen. Menzis participeert om samen meerwaarde te creëren voor mens en maatschappij: 'We willen mensen ondersteunen bij die dingen waardoor zij zich energieker, vitaler en zelfverzekerder voelen. Zowel op het werk als privé. Leefkracht noemen wij dat.'