ENGIE heeft het meerjarig Facilitair Managementcontract (hard en soft services) gewonnen voor een nieuw hyperscale (gigantisch van omvang en gebouwd door en voor een wereldwijd opererend internetbedrijf) datacenter in de buurt van Amsterdam. Het datacenter wordt momenteel gebouwd door Yondr. Het totaal vermogen van Nederlandse datacenters is fors gestegen.

100% continuïteit

Hoofddoel van onze werkzaamheden is het waarborgen van 100% continuïteit van de IT-belasting. Dit doet ENGIE door o.a. optimaal preventief en correctief onderhoud uit te voeren op alle bedrijfsmiddelen zoals noodstroominstallaties, elektrische schakelapparatuur en waterzuiverings- en sprinklerinstallaties. Ook wordt ‘indirect evaporative cooling’ ingezet, een type omgevingskoelingstechniek die de omringende lucht koelt met behulp van waterverdampingstechniek. Deze methode wordt maar een aantal maanden per jaar ingezet waardoor er veel water bespaard wordt. Daarmee is het een bijzonder energiezuinige manier om het klimaat in een datacenter op peil te houden.

Jarenlange expertise

Bram Fransen, Directeur ENGIE Datacenter Solutions: “Yondr heeft voor ENGIE gekozen vanwege een klantgerichte aanpak, we meer dan 82% van de diensten zelf gaan leveren en dankzij ervaring met eigen datacenters in Maastricht en België. Bovendien biedt ENGIE een integrale, duurzame oplossing aan en vervult ze de rol van volwaardig partner. Inclusief relevante ervaring en expertise op het gebied van design, realisatie, commissioning, operatie, verduurzaming en facilitymanagement.” Yondr ontwerpt, financiert, bouwt en beheert het datacenter en verhuurt 100% van de ‘white space’ aan één klant.

Consultant

Sinds januari 2018 treedt ENGIE op voor Yondr als consultant voor operatie, onderhoud en beheer. We hebben o.a. een Virtual Reality-omgeving voor ze ontwikkeld tijdens de engineeringfase van het datacenter (waardoor het ontwerp nog beter werd in relatie tot onderhoudbaarheid) en advies gegeven over DCIM-oplossingen (Datacenter Informatie Management).