ENGIE is van start gegaan met de vernieuwing van de besturing van de verlichting en krachtinstallaties van Dok VI in Den Helder. Het huidige besturingssysteem was aan vervanging toe. Dankzij de vervanging is het onderhoudsdok voor fregatten voorbereid op de komst van duurzame ledverlichting.

De vernieuwing op locatie draait om het vervangen van in totaal drie besturingspanelen in Dok VI, inclusief de vervanging en uitbreiding van drie PLC’s (Programmable Logic Controllers). Ook de aanpassingen aan de dokcentrale horen bij de werkzaamheden. De uitvoering van het project gaat in het derde kwartaal van 2020 van start, maar de engineering en het tekenwerk zijn al begonnen. Ook het schrijven van het PLC-programma is al in volle gang. De totale doorlooptijd van het project is zeven tot acht maanden, afhankelijk van de bezetting van het dok. Onderhoud van een fregat gaat immers altijd voor.

Omdat ENGIE de werkzaamheden aan de besturing van zowel verlichting als krachtinstallaties gelijktijdig kan uitvoeren, ondervinden de gebruikers van het droogdok maar één keer hinder van de werkzaamheden. Zodra de besturingspanelen zijn geleverd, vindt er na de zomervakantie een Factory Acceptance Test (FAT) plaats. Na akkoord op de FAT begint de uitvoering op locatie. Die zal drie tot vier weken in beslag nemen, waarna een Site Acceptance Test (SAT) volgt. Als de SAT slaagt, volgt de oplevering. ENGIE houdt rekening met een fall-back-scenario, wanneer een fregat onverwacht onderhoud nodig heeft en het droogdok in beslag neemt.

“Voor dit project hebben we nog geen duurzaamheidsdoelstelling”, vertelt Ronald Karmiggelt, projectverantwoordelijke bij de Koninklijke Marine. “Het gaat nu puur om het ondervangen van de veroudering. Het systeem moet storingsvrij opereren, maar dat werd na 40 jaar steeds lastiger. Met de nieuwe besturing hoeft er voor de komst van ledverlichting weinig meer te worden aangepast. Dat gaan we later aanpakken in een volgend project. Wel introduceren we een stuk energiebewustwording door op een display weer te geven hoeveel de installatie precies verbruikt.”
Voor meer informatie: René van Heiningen