Op donderdag 20 april vond de Grand Final van de talentencompetitie Rotterdam100 plaats. Excellente studenten presenteerden hier hun oplossingen voor Next Economy cases van bedrijven uit de regio aan een publiek van 200 innovatiemanagers, corporate partners en studenten. Het team van ENGIE bedacht een high-tech manier om afval en uitstoot via algen om te zetten in energie.

FinaleRdam100_klein (3)Van vervuiling naar grondstof
Het ‘ENGIE Algae’ team streeft ernaar om de vervuiling van containerschepen tegen te gaan door hun emissies te gebruiken om algen aan boord te laten groeien. Het team wilt de algen laten fungeren als een natuurlijk filter, om zo niet alleen de CO2 die door de schepen wordt afgegeven om te zetten, maar ook ongezonde gassen zoals stikstofdioxide en zwaveldioxide. De geteelde algen kunnen als biobrandstof worden gebruikt, maar het team ziet ook mogelijkheden om deze te gebruiken als grondstof. Algen als een natuurlijke mest of zelfs voor kankerbehandeling.

Gezamenlijk opschalen
Het team van ENGIE heeft de titel ‘Rotterdam’s Most Excellent’ bemachtigd en krijgt daarmee een aanbevelingsbrief van burgemeester Aboutaleb en voormalig premier Jan Peter Balkenende én een reis naar de internationale finale van de start-up pitchcompetitie Get in the Ring in Singapore. ‘’Onze eerste stap in dit project zou zijn om het lokaal te implementeren met de juiste partners. Er zijn veel organisaties in Rotterdam die kunnen bijdragen en profiteren van het ENGIE Algae concept, zoals de haven en de universiteit.’’ In de eerste drie jaar wil het team de ENGIE Algae-eenheden ontwikkelen en nationale en internationale partners en fondsen zoeken zodat in 2020 de containerunits kunnen worden verkocht.

Over de Rotterdam100
De Rotterdam100 is een talentencompetitie waarbij de meest excellente studenten en young professionals vanuit heel Nederland samenwerken met toonaangevende bedrijven. Hierin bedenken zij innovatieve oplossingen voor business cases die gericht zijn op de Next Economy. De finalisten van de Rotterdam100 zijn geselecteerd uit meer dan 350 studenten uit heel Nederland en werkten dit jaar aan cases van KPN, ENGIE, Port of Rotterdam & Gemeente Rotterdam, Soundies, CGI en ABN Amro. De Rotterdam100 is een initiatief van Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) en de Gemeente Rotterdam.