ENGIE heeft het hoogste punt bereikt van de Amsterdam South Connection centrale. Deze centrale staat in het hart van de Amsterdam South Connection, de verbinding waarmee de stadsverwarmingsring van Amsterdam wordt voltooid en nóg duurzamer wordt gemaakt. Dat gebeurde door de instrumentatieruimte van de hulpwarmtecentrale Amsterdam Sporendriehoek op zijn plaats te hijsen. Alles verloopt volgens planning zodat ENGIE de centrale in april 2021 klaar is voor gebruik.

In de instrumentatieruimte bevinden zich alle meetinstrumenten van de centrale, en daarnaast alle aansluitingen op de Heat Accumulation Tank (HAT), het grote buffervat dat begin juni al op zijn plek in de centrale werd gehesen. Het markante gebouw is in drie lagen is opgebouwd: onderaan de ketels, in het midden de pompenruimte en in het hoogste deel het buffervat. Boven op dat buffervat is nu de driehoekige procesruimte als ‘hoed’ geplaatst.

Geprefabriceerd naast de centrale

Prefabricage was net als bij de HAT het toverwoord. Op dezelfde plaats naast de centrale waar eerder ook de HAT werd opgebouwd, heeft ENGIE in de afgelopen maanden de instrumentatieruimte vrijwel volledig in elkaar gezet. Als straks de stalen constructie naar boven wordt getild, is dat al inclusief leidingwerk en gevelbeplating. Alleen de betonnen vloer en de glasbedekking worden nog achteraf geplaatst.

Laatste van drie hijsacties

Eerder werden de ketels en de HAT al op hun plaats gehesen. Deze laatste hijsactie was minder complex dan die van de HAT. Daar was toen een rupskraan voor nodig met vijf dagen opbouwtijd. Deze keer werden de kranen op dezelfde dag het terrein op gereden, waarna de hijsactie meteen kon plaatsvinden. De ene kraan tilde 84 ton, de andere kraan tilde 17 ton en hield de constructie tijdens het hijsen in evenwicht.

Letterlijk het hoogtepunt

Het hijsen van de instrumentatieruimte was de laatste in een reeks van drie grote hijsacties. Met deze succesvolle hijsactie heeft ENGIE het hoogste punt van de bouw bereikt. “Het was letterlijk het hoogtepunt voor onszelf en voor de bouwkundig aannemer”, zegt site manager bij ENGIE, Jeroen Lam. “We komen nu in de buurt van de afronding. De installatie is eind dit jaar gereed, waarna we in januari de commissioning beginnen. Het testen van de pompinstallaties en technische installaties duurt tot april, waarna we kunnen opleveren. Een droge test hebben we al softwarematig gedaan, maar straks volgen de echte praktijktests.”

Voor meer informatie: Jeroen Lam