Wethouder Herwil van Gelder van de Gemeente Leeuwarden slaat de eerste paal in de grond voor het nieuwe Zonnepark Westeinde. Het park werd geïnitieerd door de inwoners van de wijk Westeinde. De 10.000 zonnepanelen zullen straks stroom opwekken voor ongeveer 1.000 huishoudens.

Sinds 2014 bestaat de zogenaamde ‘Haak om Leeuwarden’. Eerder ging het verkeer dwars door Leeuwarden en door het ontstaan van deze nieuwe weg wordt het doorgaande verkeerde omgeleid. Dit was tevens het moment dat er vanuit de Energie Coöperatie Westeinde de eerste ideeën kwamen voor de ontwikkeling van een zonnepark op de plek van het oude stuk snelweg ten westen van Leeuwarden.

Na jaren van ontwikkeling ging op 19 september 2019 eindelijk de schop in de grond om het park van bijna 10.000 zonnepanelen te bouwen. Het park kan zo’n 3 megawatt stroom opwekken en ongeveer 1.000 huishoudens voorzien van duurzame elektriciteit. De start van het zonnepark is voor de stichting niet het moment om achterover te leunen. De ambities zijn helder. “We willen de wijk Westeinde helpen om energieneutraal te worden”, vertelt voorzitter Rob Duvergé van Stichting Westeinde Energieneutraal.

Het park wordt gebouwd door ENGIE. Met de keuze voor ENGIE zijn de wensen van de betrokken partijen voldaan: een lokale partij, met lokale ondernemer en open staan voor hulp en meedenken bij het realiseren van het park. Triodos Bank en het provinciale fonds FSFE zorgen voor de financiering van het park. De oplevering van het nieuwe park staat gepland in mei 2020. Inmiddels is het beheer van het zonnepark ondergebracht in een aparte stichting, de Stichting Westeinde Energieneutraal (SWE). Deze stichting is verantwoordelijk voor de bouw, het beheer en onderhoud van het nieuwe zonnepark.

Meer weten over zonne-energie?

Referentie Zonnepark Vierverlaten