Vandaag heeft de 18e editie van Duurzame Dinsdag plaatsgevonden. Staatssecretaris Dijksma heeft de Duurzame Dinsdag koffer in ontvangst genomen, met daarin 511 duurzame ideeën.

Rosemarie Bisseling, Director Human Resource Management bij ENGIE Nederland, heeft de ENGIE Jongerenprijs uitgereikt. Bluerise won met hun duurzame en innovatieve initiatief deze prijs.

Winnaar ENGIE Jongerenprijs: Bluerise

Bluerise haalt energie uit de oceaan. De organisatie ontwikkelt technologieën waarmee de energie uit tropische oceanen wordt benut voor de productie van duurzame elektriciteit, koeling en vers water. Het doel van Bluerise is om grootschalige duurzame energiecentrales te maken die draaien op warm en koud water uit tropische oceanen. Zo wil de organisatie een groot deel van de wereldbevolking voorzien van een duurzame en altijd beschikbare energiebron. Momenteel zijn ze bezig met vier projecten, waaronder een project op Curaçao. Daar zorgen ze voor installaties die duurzame energie en koeling voor de eilandbewoners verzorgen.

Inspiratiebron voor start-ups

“De jury vindt Bluerise een vernieuwend initiatief. Door op een innovatieve manier gebruik te maken van relatief eenvoudige en bekende technologieën (warmtepomp/rankine cycle) kan er een enorm energie-potentieel behaald worden. De productie van drinkwater uit zeewater maakt het idee nog interessanter, vanwege het tekort aan schoon drinkwater in verschillende delen van de wereld.

Het is bewonderenswaardig hoe Bluerise in circa acht jaar is uitgegroeid van start-up tot succesvolle onderneming. De jury ziet in Bluerise een inspiratiebron voor de start-ups van vandaag.”