Veel gebouwen in Nederland worden nog traditioneel verlicht. Doordat pandbeheerders of -eigenaren de voordelen en mogelijkheden van duurzame opties niet kennen, blijven ze bij het oude vertrouwde. Bovendien, zolang alles functioneert, is er vaak geen reden tot verandering. Toch is met LED-verlichting veel winst te behalen. Tot die ontdekking kwam ook Hogeschool Windesheim.

Consultant van ENGIE Services, Harrie Hoogmoed: “Door alle verlichting te vervangen door LED-verlichting, zet je direct een enorme stap. LED-lampen zijn veel energiezuiniger en gaan langer mee, waardoor je ook de vervangingskosten en de overlast beperkt. De verlichting wordt nu aan- en uitgeschakeld op basis van aanwezigheid. Daarnaast past de verlichtingssterkte zich automatisch aan het daglicht aan: hoe meer natuurlijk licht, hoe lager het energieverbruik van de verlichting.”

Lagere kosten, beter resultaat

Het doel is om in 2018 80% van de verlichting in alle gebouwen van Hogeschool Windesheim te vervangen. Het vervangen van de verlichting wordt uitgevoerd tijdens de vakantieperiode, zodat leerlingen en het personeel er geen hinder van ondervinden. Behalve dat de kosten zijn afgenomen, is het visuele resultaat ook een stuk verbeterd: de lokalen en kantoren worden nu gelijkmatig verlicht.

Overstap naar LED stimuleren

Er is nog een enorme slag te maken, als het gaat om bedrijfsverlichting. Men overziet de terugverdientijd van de investering niet, heeft geen idee van de mogelijke energiebesparing of ziet op tegen de overlast die het vervangen van de verlichting oplevert. Hoogmoed: “Door inzicht te geven in de kosten en verdiensten – zowel financieel als in duurzaamheid – en door te kiezen voor een projectmatige aanpak, zoals bij Windesheim, maken we LED-verlichting interessant voor opdrachtgevers en stimuleren we de overstap.”