Sinds eind 2017 drijven er zonnepanelen in ENGIE’s bedrijfsvijver aan de Albert Heijnweg. Het is een van de vele maatregelen die ENGIE – in het kader van practice what you preach – nam om haar regiokantoor in Zaandam te verduurzamen.

Drijvende-zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet nieuw, maar de toepassing om ze in het water te laten drijven zien we in Nederland nog zelden. En dat terwijl zonnepanelen er wel bij varen. Water is verkoelend. Omdat een zonnepaneel het beste werkt als hij niet te warm wordt, is het water een perfecte locatie om de panelen te plaatsen. “Een zonnepaneel op het water levert op een warme, zonnige dag veel meer energie op dan eentje op het dak”, vertelt Bart-Jan Freriks, directeur van ENGIE Services West. Daarnaast reflecteert water, waardoor ook de achterkant van een drijvend paneel gebruikt kan worden.

Legosysteem

De test met – in totaal 96 – zonnepanelen in de vijver is een experiment. Intussen brengen de panelen 26.000 kilowattuur per jaar op (ongeveer het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van acht huishoudens in Nederland) en vermijden we 15 ton CO₂-uitstoot (wat overeenkomt met de jaaruitstoot van twee huishoudens).

Waardevolle kennis

De test in de eigen vijver levert ENGIE waardevolle informatie op over de mogelijkheden en uitdagingen van drijvende zonnepanelen voor klanten. Zo verwerven we nieuwe kennis over installaties in en om het water, maar ook over het vergunningentraject dat bij een dergelijk systeem komt kijken.

Eindeloze mogelijkheden

Volgens Freriks zijn de mogelijkheden met drijvende zonnepanelen eindeloos: “Denk bijvoorbeeld aan vijvers van bewonerscollectieven of industriegebieden, waaruit grotere groepen mensen of bedrijven groene energie zouden kunnen afnemen. We werken nu aan de koppeling van de drijvende panelen aan een opslagmogelijkheid en elektrische laadpalen in een microgrid: een plek waar lokaal elektriciteit wordt geproduceerd en gedistribueerd voor de omgeving.” Door dergelijke toepassingen versnellen we de energietransitie en ‘vergroenen’ we de markt stap voor stap. Inmiddels hebben diverse opdrachtgevers interesse getoond in een dergelijk drijvend systeem.

Foto: Noord-Hollands Dagblad