Op donderdag 23 januari nam ENGIE Services Zuid deel aan de zesde editie van JINC Baas van Morgen. Burney Kreugel, regiodirecteur van ESZ regio Zuidoost, stond voor één dag zijn stoel af aan twee leerlingen (12 en 9 jaar oud) van basisschool ISK de Geluksvogel. Hoe hebben deze meisjes hun dag bij ENGIE ervaren? We vroegen het ze.

Ze kwamen een beetje bedeesd binnen ‘s ochtends, de basisschoolleerlingen en tevens vriendinnen, maar al snel gooiden ze hun schroom overboord en zaten ze letterlijk op de stoel van de directeur. Ze waren dan ook de baas voor een dag. Ze genoten zichtbaar van het veelzijdige programma dat voor hen was samengesteld.

Vrouwen in de techniek
Zo bezochten ze o.a. de werkplaats (waar ze als aandenken een mooi klokje met hun naam erop kregen), het datacenter, de Virtual Reality (VR) room, de kantine en ook interviewden ze 2 vrouwelijke collega’s, over waarom vrouwen voor techniek kiezen. De jonge leerlingen vinden het wel jammer dat er zo weinig vrouwen in de techniek werken, maar hebben daar ook al een oplossing voor bedacht: in reclames of op internet verhalen laten zien van meisjes in de techniek, zodat meisjes dan weten dat ze dat ook kunnen gaan doen.

VR room hoogtepunt
De meisjes vinden dat ze veel hebben opgestoken tijdens hun bezoek aan ENGIE. Zo hebben ze o.a. meer over het datacenter geleerd en over wat het inhoudt om baas te zijn. Maar het hoogtepunt van de dag was toch wel het bezoek aan de VR room en de virtuele rit in de achtbaan die ze hebben gemaakt. Ook kregen de leerlingen bij het afscheid nog een ‘beloftekaart’ mee, waarmee ze in de toekomst een keer advies mogen vragen over hun studie en/of werk.

‘Leuk, leerzaam en een aanrader’
Hoe zouden ze hun dag bij ENGIE samenvatten? ‘Leuk, leerzaam en een aanrader’, geven de leerlingen aan. Baas voor een dag, het is zo goed bevallen dat ze vragen of ze terug mogen komen. Ze hebben daar zelf wel beeld bij. Zo stellen ze voor dat de ENGIE directeur bijvoorbeeld in het weekend werkt, en zij een paar dagen doordeweeks komen werken. Maar ze vinden ook wel dat er veel bij komt kijken, bij baas zijn. (‘Veel telefoon, veel met papier, betalen en mensen vertellen wat ze moeten doen.’). En lasser worden lijkt ze ook eventueel wel leuk.

‘Geluksvogels’
Ze voelen zich ‘geluksvogels’, zo vertellen ze, dat ze bij ENGIE rond mochten lopen, en geven aan: ‘Als wij als kinderen van 10-12 jaar al bij ENGIE willen werken, waarom zouden volwassenen dat dan niet willen?!’

Investeren in de bazen van de toekomst
Directeur Burney Kreugel zelf is ook positief over het initiatief Baas van Morgen, en vindt het goed dat ENGIE dat ondersteunt. Hij vindt het waardevol om in het heden te investeren in de bazen van de toekomst. Hij roemt met name het enthousiasme en de onbevangenheid van de kinderen. Zijn conclusie is dan ook dat wij volwassenen, die zaken soms complex maken, nog wat van kinderen kunnen leren.