Datacenter Services

Overheden, universiteiten, zorginstellingen en het bedrijfsleven digitaliseren sneller dan gedacht. Zo heeft het coronavirus een enorme boost gegeven aan online dienstverlening, cloudtoepassingen en thuiswerken. Deze digitale transformatie en de bijbehorende datagroei vragen om een betrouwbare, schaalbare en beschikbare IT-infrastructuur én om robuuste, veilige en duurzame datatacenters.

Datacenters zijn een onmisbaar fundament voor het faciliteren van de digitale economie en samenleving. ENGIE beschikt over eigen TIER III datacenters met snelle en beveiligde connectiviteit én een zeer hoge beschikbaarheid van 99,982%. De datacenters voldoen aan strenge milieu- en veiligheidseisen. De datacenters zijn energiezuinig door het gebruik van state-of-the-art installaties voor koeling en energie. Met onze schaalbare housingfaciliteiten in de vorm van racks in Shared Suites en Private Suites, aangevuld met onze dienstverlening voor uw virtuele datacenter, zijn uw bedrijfskritische data en apparatuur 24/7 in goede handen.

Uw data optimaal beveiligd door ENGIE Datacenter Services.

Uw zekerheden:

 • Zeer hoge beschikbaarheid van 99,982%.
 • 24/7 beveiliging en bewaking.
 • Optimale geconditioneerde ruimtes qua koeling en energie.
 • Duurzaam door groene energie en energiezuinige koelinstallaties.
 • Ruimte voor digitale groei en snelle schaalbaarheid.
 • Servicedesk 24/7 beschikbaar.

Wat is de kracht van een ENGIE datacenter?

Uitval van uw IT-systemen door welke oorzaak dan ook leidt tot productie- en inkomensverlies en in onze datacenters zijn uw systemen en data veilig en continu beschikbaar. De engineers én energiedeskundigen van ENGIE hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen, bouwen, installeren en renoveren van datacenters. Die expertise hebben zij ook ingezet bij de bouw van onze eigen TIER III datacenters. Alle technische, veiligheids- en milieueisen zijn doorvertaald naar betrouwbare, efficiënte en energiezuinige installaties voor koelen en energie. Alle ruimtes zijn optimaal geconditioneerd én fysiek en elektronisch beveiligd. Onze gecertificeerde datacenters ENGIE Datacenter Maastricht-Airport en Landgraaf voldoen aan de TIER III classificatie.

Wilt u ook weten wat wij voor u kunnen betekenen?


Housing op maat

Uw vraag naar zekerheid, snelheid en veiligheid staat bij ons voorop. De opties voor het huren van geconditioneerde serverruimte in onze datacenter zijn:

Private Suite

 • Eigen ruimte met dichte wanden en eigen toegangsdeur.
 • Afhankelijk van de grootte van de suite reserveren wij een maximaal vermogen.
 • Ondersteuning bij de lay-out van uw suite (racks en corridor) voor optimale energie en efficiënte koeling.
 • Twee spanning sloffen per rack is verplicht.
 • Portal based besturings- en bewakingssysteem geeft u inzicht in onder meer camerabeelden, energieverbruik, luchtvochtigheid en temperatuur.

Racks in Shared Suite

 • Huur van een of meerdere 42U standaard server racks met eigen slot.
 • Elk rack is voorzien van 2 spanning sloffen voor maximaal 6kW.
 • Het rack bevindt zich op een gedeelde datavloer.

Eigen virtueel datacenter

Steeds meer klanten concentreren zich op hun core business en outsourcen de hardware in het datacenter aan ENGIE, waarmee ze een virtueel datacenter creëren. Wij ontzorgen u en garanderen dat uw IT-apparatuur in topconditie blijft. Onze dienstverlening bestaat onder meer uit:

 • Inbouwen of uitbouwen apparatuur.
 • Patching van UTP- en glasvezelkabels.
 • Verwisselen harde schijven.
 • Resetten apparatuur.

ENGIE kan alle connectiviteit volledig voor u verzorgen.


Zo werkt het ENGIE Datacenter voor u:

 • Beschikbaarheid
 • Connectiviteit
 • Energie
 • Koeling
 • Veiligheid
 • Duurzaamheid

Beschikbaarheid

Het ENGIE datacenter is ontworpen op basis van de TIER III classificatie van het Uptime Institute. Alle voorzieningen zijn redundant uitgevoerd. Op jaarbasis garanderen wij u een uptime van 99,982% garanderen. Dit percentage wordt niet beïnvloed door gepland onderhoud.

Connectiviteit

 • Carrierneutraal
  Onze datacenters zijn carrierneutraal. Vanuit ons datacenter kunt u met een groot aantal wereldwijde carriers een snelle en veilige verbinding met het internet en alle nationale en internationale netwerken van glas- en IP-providers realiseren. Deze fiberverbindingen verlaten via een fysiek gescheiden tracé ons datacenter. ENGIE kan alle connectiviteit volledig voor u verzorgen.
 • Meet me Rooms
  De datacenters beschikken over drie fysiek gescheiden Meet Me Rooms. Hier komen de verschillende glas- en IP-carriers binnen via twee gescheiden tracés. Vanuit de Meet Me Rooms worden de verbindingen gelegd naar de racks en de suites. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van gecertificeerde engineers van ENGIE.
 • Racks in Private en Shared Suites
  U heeft de mogelijkheid de interne databekabeling binnen uw Private Suite of de aaneengesloten racks binnen een Shared Suite zelf te verzorgen. Uiteraard adviseren en ondersteunen onze ervaren IT'ers u hierbij graag.
 • Redundante connectiviteit
  U realiseert redundantie als u gebruik maakt van meerdere providers en geografisch gescheiden connectivity-paden. Ook binnen het datacenter zijn er gescheiden tracés mogelijk.
 • Dark fiber glasvezel
  Wilt u niet afhankelijk zijn van externe glasvezelaanbieders en zèlf het beheer over uw eigen verbinding hebben? Wilt u vertrouwelijke informatie veilig en snel delen tussen locaties? Dan is dark fiber dé oplossing voor u. U beschikt met deze onbelichte glasvezelverbinding over zeer snelle netwerkverbindingen, een ongelimiteerde bandbreedte en een schaalbare verbinding.
 • Internet Exchanges
  U kunt bij ons voor wereldwijde en euregionale connectiviteit kiezen: wij bieden u toegang tot diverse internet exchanges, zoals NL-IX, AMS-IX, DE-CIX en BNIX.
 • ENGIE Internet
  ENGIE biedt eigen onafhankelijke high speed internet aan vanuit de datacenters. Hiermee kunt u met lage latency via gerenommeerde exchanges een stabiele en betrouwbare verbinding leggen net het internet en publieke cloud leveranciers, zoals Azure en AWS.

Zeer hoge beschikbaarheid en energie-efficiency.

Energie

Het benodigde vermogen voor de dienstverlening komt van de meest groene stroom met het ENGIE Groencertificaat. Bij uitval kan het datacenter naadloos volkomen zelfstandig opereren. Via twee gescheiden transformatoren, accubatterijen, noodstroomaggregaten (NSA's) en Uninterrupted Power Supply (UPS) garanderen wij de continuïteit van de dienstverlening. Bovendien bewaken wij 24/7 de kwaliteit van de geleverde energie.

Beschikbare IT-vermogen

In de 25 suites kunnen wij racks plaatsen met aansluitingen oplopend van 3kW tot 20 kW. De totale energievoorziening en het benodigde koelvermogen van het datacenter Maastricht-Airport is ontworpen voor een maximaal afgenomen IT-vermogen van 1200 kW.

Koeling

In de geconditioneerde suites reguleren wij de lucht met redundant uitgevoerde koelinstallaties en vrije luchtkoeling. De temperatuur in de koude gang wordt constant gehouden op 26oC (+/- 2oC) met een relatieve luchtvochtigheid tussen 30 en 70%. De warme en koude gangen zijn gescheiden (compartimentering) en blindplaten bij de ongebruikte posities in de racks voorkomen vermenging van warme en koude lucht.

Veiligheid

Onze datacenters zijn uitgerust met een uitgebreide 24/7-bewaking. Het gebouw is ingedeeld in beveiligingszones (schillen) met gelaagde en redundante fysieke én elektronische beveiliging via onder meer toegangscontrolesystemen, camerabewaking en bewegingsmelders. De vloeren van de serverruimtes zijn beschermd tegen electric static discharges. Onze datacenters hebben een eigen brand- en bliksembeveiliging en een ingenieus vochtdetectiesysteem.

Duurzaamheid

De groene stroom voor de datacenters wordt geleverd conform het ENGIE Groencertificaat. Voor de energie-efficiency maken wij 70% van de tijd gebruik van buitenluchtkoeling. De datacenters kennen een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1.3. Daarnaast nemen wij continu energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van ledverlichting en het stimuleren van klanten om de temperatuur op te hogen. De studie naar de effectiviteit en efficiency van zonnepanelen loopt nog. De datacenters van ENGIE zijn aangesloten bij de Green Grid en de EU Code of Conduct for Data Centers.

Uw IT outsourcen? Wij helpen u graag!

Naast deze housingfaciliteiten bieden wij u in ons datacenter ook aanvullende dienstverlening voor uw IT-infrastructuur. Onze ervaren IT'ers kunnen u helpen met het inrichten van:

 • DRaaS: virtuele uitwijkoplossingen via ENGIE Disaster Recovery as a Service (DRaaS)
 • IaaS: betrouwbare cloud computing met ENGIE private Infrastructure as a Service (IaaS)
 • STaaS: flexibele opslag via ENGIE Storage as a Service (STaaS)

Meer weten? Neem hier contact met ons op

Een beveiligde, beschikbare en betrouwbare IT-infrastructuur? Wij helpen u graag!